Perhevapaauudistusta koskeva lakipaketti tulee voimaan 1.8.2022 (HE 129/2021). Muutoksen voimaantulossa on kuitenkin erilaisia tilanteita.

Lakipaketilla vanhempainpäivärahajärjestelmä uudistetaan kokonaan. Vanhempainpäivärahoja ovat jatkossa erityisraskausraha, raskausraha ja vanhempainraha. Muuttuuko palkanmaksuvelvollisuus uudistuksen voimaantullessa?

💎 Vanhempainrahaa maksetaan pääsääntöisesti yhden lapsen perusteella yhteensä 320 arkipäivältä. Molemmilla vanhemmilla on oikeus käyttää puolet vanhempainrahapäivistä eli 160 vanhempainrahapäivää. Vanhempi voi luovuttaa omasta vanhempainrahakiintiöstään enintään 63 vanhempainrahapäivää toisen vakuutetun käytettäväksi.

💎 Vanhempainrahaa voi käyttää haluaminaan ajankohtina siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta tai adoptiolapsen hoitoonottamisesta on kulunut kaksi vuotta. Vanhempainrahapäivät eivät siten kulu yhtäjaksoisena kautena. Työntekijä voi kuitenkin käyttää enintään neljä jaksoa vanhempainvapaata kalenterivuoden aikana.

💎 Osittaisen vanhempainrahan maksamiseen ja käyttämiseen tulee muutoksia, joista merkittävin on, että osittaisen vanhempainrahan saaminen ei enää edellytä, että molemmat vanhemmat tekevät osa-aikatyötä.

💎 Työsopimuslakiin on lisätty uusi 4:7 b §, jossa säädetään oikeudesta omaishoitovapaaseen. Sen mukaan työntekijällä on kalenterivuoden aikana oikeus saada enintään viisi työpäivää vapaata työstä henkilökohtaisen avun tai tuen tarjoamiseksi omaiselle tai työntekijän kanssa samassa taloudessa asuvalle läheiselle.

💎 Vuosilomalakia on muutettu siten, että työntekijä ansaitsee vuosilomaa 14 päivän säännön piirissä 160 raskaus- ja vanhempainvapaapäivän ajalta. Loman ansainta koskee aiemmasta poiketen esimerkiksi lapsen isän puolisoa ja muita henkilöitä, joille voidaan luovuttaa vanhempainrahapäiviä.

💎 Jatkossa työnantaja ei saa ilman työntekijän suostumusta määrätä vuosilomaa 105:n ensimmäisen raskaus- ja vanhempainvapaapäivän ajaksi.

Koulutuksessa käydään perusteellisesti läpi:

  • Perhevapaat sairausvakuutuslaissa
  • Perhevapaat työsopimuslaissa ja palkkahallinnossa
  •  Perhevapaauudistuksen vaikutus vuosilomaetuuksiin
  •  Vuosilomakustannusten korvaus

Päivän tarkempi ohjelma tästä.

-Asiantuntijat apunasi-