Uusi ilmoittajansuojelua koskeva laki -koulutus
Ilmoittajan suojelua koskeva EU-direktiivi, ns. whistleblower-direktiivi, velvoittaa jäsenvaltioita säätämään ilmoittajan suojelusta. Direktiivin mukaan kansallisen sääntelyn piti tulla voimaan viimeistään joulukuussa 2021, mutta täytäntöönpano on Suomessa viivästynyt ja näillä näkymin sääntely tulee voimaan loppuvuodesta 2022.
25.08.2022
09:00 – 12:00
Helsinki & Webinaari
Elinkeinoelämän keskusliitto (EK), Neuvottelukeskus, Eteläranta 10
Koulutus on tarkoitettu: Työnantajan edustajille, henkilöstöhallinnon ammattilaisille, esimiehille ja kaikille, jotka ovat tekemisissä työsuhdeasioiden kanssa
Koulutuksen ajankohta siirtyy syksyyn - Tiedotamme uudesta ajankohdasta myöhemmin!
Direktiivin täytäntöönpanoa on valmisteltu OM:n ja TEM:n kolmikantaisissa työryhmissä ja työryhmien sääntelyä koskeva mietintö julkaistiin kesäkuussa 2021. Työryhmän valmistelemaa hallituksen esitystä muokataan vielä lausuntopalautteen perusteella ja se etenee tämänhetkisen tiedon mukaan eduskuntaan vasta syyskuussa, viikolla 38/2022. On odotettavissa, että hallituksen esitykseen tehdään merkittäviä muutoksia ennen sen esittelemistä eduskunnalle.
Ilmoittajan suojelua koskeva EU-direktiivi, ns. whistleblower-direktiivi, velvoittaa jäsenvaltioita säätämään ilmoittajan suojelusta. Direktiivin mukaan kansallisen sääntelyn piti tulla voimaan viimeistään joulukuussa 2021, mutta täytäntöönpano on Suomessa viivästynyt ja näillä näkymin sääntely tulee voimaan loppuvuodesta 2022.
Sääntely velvoittaa yksityisen sektorin oikeushenkilöt, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään 50 työntekijää perustamaan sisäisen ilmoituskanavan, jota käyttäen yrityksen henkilöstö ja yritykseen työnsä kautta yhteydessä olevat tahot voivat tehdä ilmoituksia yrityksen toiminnassa havaitsemistaan rikoksista tai rikkomuksista. Alle 50 työntekijän yritykset voivat myös ottaa käyttöön vapaaehtoisesti sisäisen ilmoituskanavan. Sääntely asettaa sisäiselle ilmoituskanavajärjestelylle minimiedellytykset ja ilmoituksen vastaanottajalle tietyt toimintavelvoitteet. Ilmoituksen voi tehdä myös viranomaiskanavaan mm. silloin, jos sisäistä ilmoituskanavaa ei ole käytettävissä. Sääntely antaa vahvan suojan vilpittömässä mielessä ilmoituksen tehneelle henkilölle ilmoituksen kohteen vastatoimia vastaan. Myös ilmoituksen kohdetta suojataan vahingoittamistarkoituksessa tehdyiltä perättömiltä ilmoituksilta.
Luennoitsijoina toimivat EK:n asiantuntija Katja Miettinen, joka on toiminut EK:n edustajana lakiesitystä valmistelleessa TEM:n työryhmässä. Koulutuksessa käymme läpi uuden ilmoittajansuojelua koskevan sääntelyn keskeisen sisällön. Mukana luennoimassa on myös toimitusjohtaja Miikka Karimo Exse Oy:stä, kertomassa erilaisista mahdollisuuksista järjestää yrityksen sisäinen ilmoituskanava ja käytännön kokemuksista erilaisten sisäisten ilmoituskanavien toimivuudesta, ilmoitusprosessin kulusta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä.
Koulutuksessa käymme läpi mm.
- Ketä sisäisen ilmoituskanavan perustamisvelvollisuus koskee ja millaisia vaihtoehtoja sääntely antaa ilmoituskanavan perustamiselle?
- Mitä sisäisen ilmoituskanavan perustamisessa tulee ottaa huomioon?
- Mitä velvoitteita yrityksellä on sisäisessä ilmoitusprosessissa?
- Millaisista rikoksista ja rikkomuksista voi ilmoittaa?
- Milloin ilmoituksen voi tehdä viranomaiskanavaan?
- Millaista suojaa ilmoittaja saa ja miten suojellaan ilmoituksen kohdetta?
- Mitä seuraamuksia sääntelyn sisältämien velvoitteiden laiminlyönnistä voi seurata?
- Millaisia käytännönseikkoja ilmoituskanavan perustamisessa ja ilmoitusprosessissa on hyvä huomioida?
- Millaisia kustannuksia sisäisen ilmoituskanavan perustamisesta aiheutuu?
Koulutuksen aikataulu tästä.
🎥 Webinaari
Webinaari toteutetaan GoToWebinarilla. Webinaarissa näet ja kuulet ruudultasi luennoitsijan sekä esitettävän kuvamateriaalin. Kamerakuva sekä mikrofonisi on pois päältä koulutuksen ajan, mutta voit esittää kysymyksiä live-chatin kautta. Paikan päällä on erikseen webinaarista ja live-chatista vastaava henkilö. Lisätietoja ja vinkkejä webinaarista löydät tästä.
Tule mukaan! -Webinaariin voit osallistua kätevästi mistä tahansa!
-Asiantuntijat apunasi-
#koulutus #ektietokurssit #hybridi #työlainsäädäntö #ilmoittajansuoja #whistleblowing
Normaalihinta: 295,00 €
EK:n jäsenhinta: 235,00 €
Hintoihin lisätään alv 24 %.
Osallistumismaksu on sama paikan päälle tai webinaarin kautta osallistuttaessa.
Hinnat sisältävät:
- Paikan päällä osallistuttaessa: sähköisen koulutusmateriaalin (pdf) sekä ohjelman mukaiset tarjoilut.
- Webinaarin kautta osallistuttaessa: sähköisen koulutusmateriaalin (pdf) sekä webinaaritallenteen, joka on katsottavissa 30 vrk ajan koulutuksen päättymisestä. Tallenne toimitetaan vuorokauden kuluessa tilaisuuden päättymisestä.
Laskutamme kurssimaksun osallistujilta jälkikäteen.
Ilmoittajansuojelulain voimaantulo on viivästynyt
Uusi ilmoittajansuojelua koskeva laki -koulutuksen ajankohtaa on lykätty jo useamman kerran. Lain valmistelu on viivästynyt, sillä työryhmän valmistelemaa hallituksen esitystä muokataan runsaan lausuntopalautteen perusteella edelleen, ja se etenee tämänhetkisen tiedon mukaan eduskuntaan vasta syyskuussa, viikolla 38/2022. Lain voimaantulo siirtyy loppuvuoteen.
Meille kouluttajana sekä järjestäjänä on tärkeää tarjota hyödyllistä, informatiivista ja korkealaatuista koulutusta, ja jotta tämä toteutuu, järjestämme koulutuksen aiheesta vasta sitten kun HE on meillä tiedossa. >> Lue lisää
Lisätiedot:
- Marjo Martin +358 9 4202 3370
- Vanessa Fuller +358 9 4202 3372
Lisätiedot sähköpostitse: koulutus@ek.fi
Eikö webinaarinajankohta sovi sinulle?
Kannattaa silti ilmoittautua mukaan webinaariin, sillä lähetämme sähköisen koulutusmateriaalin lisäksi webinaaritallenteen kaikille webinaariin ilmoittautuneille, jolloin voit katsoa tallenteen missä vain, ja juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii!
Kouluttajat
Tutustu myös näihin koulutuksiin
Koulutuskalenteri
Ajankohta
Koulutus
toukokuu 2022
24.05.2022
09:00 – 12:00
Perhevapaat palkkahallinnossa
Perhevapaauudistus astuu voimaan elokuussa 2022 - Mitä vaikutuksia sillä on palkkahallintoon?
Helsinki & Webinaari
Elinkeinoelämän keskusliitto (EK), Neuvottelukeskus, Eteläranta 10
kesäkuu 2022
09.06. –
10.06.2022
08:55 – 16:00
Turvallisuusalan neuvottelupäivät TN37 järjestetään 9.-10.6.2022!
Turvallisuusalan paras verkostoitumispaikka niin yksityisen kuin julkisen sektorin turvallisuusammattilaisille!
Helsinki & Tallinna
Clarion Hotel Helsinki & Silja Europa
elokuu 2022
25.08.2022
09:00 – 12:00
Uusi ilmoittajansuojelua koskeva laki -koulutus
Whistleblower-direktiivin kansallinen täytäntöönpano on Suomessa viivästynyt ja näillä näkymin sääntely tulee voimaan aikaisintaan syksyllä 2022.
Helsinki & Webinaari
Elinkeinoelämän keskusliitto (EK), Neuvottelukeskus, Eteläranta 10
syyskuu 2022
13.09.2022
09:00 – 10:30
Työlainsäädännön uusimmat & mielenkiintoisimmat oikeustapaukset -webinaari
Webinaarissa käymme läpi tärkeimpiä työoikeudellisia oikeustapauksia vuoden ajalta.
Webinaari
lokakuu 2022
Kaikkiin ilmoitettuihin hintoihin lisätään alv 24 %. Risteilyt alv 0 %.