🔎 Uusi ilmoittajan suojelua koskeva laki tuli voimaan tämän vuoden alussa. Uutta lakia sovelletaan kaikkiin organisaatioihin ja kaikilla toimialoilla. Sääntely velvoittaa vähintään 50 työntekijän organisaatioita ottamaan käyttöön sisäisen ilmoituskanavan ja määrittelee organisaatioiden toimintavelvoitteet ilmoituskanavaan vastaanotettujen ilmoitusten osalta. Alle 50 työntekijän organisaatiot voivat ottaa sisäisen ilmoituskanavan käyttöön vapaaehtoisesti. Sääntely antaa vahvan suojan vilpittömässä mielessä ilmoituksen tehneelle henkilölle ilmoituksen kohteen vastatoimia vastaan.

🔎 Ilmoittajansuojan soveltamisala on rajattu sääntelyssä koskemaan tiettyjen lainsäädännön alojen piiriin kuuluvia ilmoituksia. Ilmoittaja on lähtökohtaisesti velvollinen käyttämään ilmoittamiseen ensisijaisesti organisaation sisäistä ilmoituskanavaa. Ilmoituksen voi tehdä myös Oikeuskanslerin yhteydessä olevaan keskitettyyn viranomaiskanavaan mm. silloin, jos sisäistä ilmoituskanavaa ei ole käytettävissä. Ilmoittaja voi saada sääntelyn tarkoittamaa suojaa laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä myös julkistaessaan tietoja esim. mediassa.

Koulutuksessa käymme läpi mm.

  • Ketä sisäisen ilmoituskanavan perustamisvelvollisuus koskee ja millaisia vaihtoehtoja sääntely antaa ilmoituskanavan perustamiselle?
  • Mitä sisäisen ilmoituskanavan perustamisessa tulee ottaa huomioon?
  • Mitä velvoitteita yrityksellä on sisäisessä ilmoitusprosessissa?
  • Millaisista rikoksista ja rikkomuksista voi ilmoittaa?
  • Milloin ilmoituksen voi tehdä viranomaiskanavaan?
  • Millaista suojaa ilmoittaja saa ja miten suojellaan ilmoituksen kohdetta?
  • Mitä seuraamuksia sääntelyn sisältämien velvoitteiden laiminlyönnistä voi seurata?
  • Millaisia käytännönseikkoja ilmoituskanavan perustamisessa ja ilmoitusprosessissa on hyvä huomioida?
  • Yleisökysymykset asiantuntijoille

Koulutuksen ohjelma tästä.

Luennoitsijat:
Koulutuksessa luennoitsijana toimii EK:n asiantuntija Katja Miettinen, joka on toiminut EK:n edustajana lakiesitystä valmistelleessa TEM:n työryhmässä.  Katja käy läpi uuden ilmoittajansuojelua koskevan sääntelyn keskeisen sisällön. Toisena luennoitsijana toimii Senior Advisor Sami Vainio-Palkeinen, BDO:sta, joka kertoo erilaisista mahdollisuuksista järjestää yrityksen sisäinen ilmoituskanava, ja käytännön kokemuksista erilaisten sisäisten ilmoituskanavien toimivuudesta, ilmoitusprosessin kulusta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä.

🔔 Lähetä kysymyksesi luennoitsijoille etukäteen!

Koulutuksen aikana on mahdollista esittää kysymyksiä luennoitsijalle paikan päällä tai webinaarissa chatin kautta. Voit myös lähettää kysymyksesi etukäteen. Luennoitsijat vastaavat kaikkiin kysymyksiin koulutuspäivän aikana. Kysymykset käsitellään luottamuksella, eikä kysyjän nimeä tai yritystä mainita. Lähetä kysymyksesi ilmoittautumisesi yhteydessä ilmoittautumislomakkeella, tai jätä kysymyksesi vielä ilmoittautumisen jälkeen vahvistusviestissä saamasi muokkauslinkin kautta.

🎥 Hybridi-tilaisuus

Tilaisuus järjestetään hybridinä, jolloin voit osallistua koulutukseen joko paikan päällä tai webinaarin kautta.

Webinaari toteutetaan GoToWebinarilla. Webinaarissa näet ja kuulet ruudultasi luennoitsijan sekä paikan päällä esitettävän kuvamateriaalin. Kamerakuva sekä mikrofonisi on pois päältä koulutuksen ajan, mutta voit esittää kysymyksiä live-chatin kautta. Paikan päällä on erikseen webinaarista ja live-chatista vastaava henkilö.

Lisätietoja ja vinkkejä webinaarista löydät tästä.

Tule mukaan paikan päälle, tai osallistu webinaarin kautta mistä päin maailmaa tahansa!

-Asiantuntijat apunasi-

#koulutus #ektietokurssit #hybridi #työlainsäädäntö #ilmoittajansuoja #whistleblowing