”Ala on erittäin vaativa, mutta todella mielenkiintoinen!”
-palkkahallinnon asiantuntija, Antti Kondelin.

Palkkahallinnon asiantuntija, alan guruksikin tituleerattu Antti Kondelin on kiertänyt kanssamme Ennakkoperintäpäivillä ja kouluttanut asiakkaitamme lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Tämän vuoden joulukuussa Antti sai uuden tittelin: eläkeläinen. Halusimme kysyä Antilta, minkälaisia muutoksia hän on nähnyt ja kokenut alalla, ja miltä ala näyttää tulevaisuudessa.

– Antti, olet kiertänyt kanssamme Ennakkoperintäpäivillä jo 27 vuotta. Pääset pian myös hyvin ansaitulle eläkkeelle. Onneksi olkoon, ja kiitos sinulle, että olet ollut mukanamme Ennakkoperintäpäivillä, sekä luennoimassa lukuisissa muissakin palkka- ja taloushallinnon koulutuksissamme vuosien varrella.
Emme kuitenkaan kysy ”miltä nyt tuntuu”, sillä leveä hymysi kertoo jo sen…  Mielellämme kuulisimme mietteitäsi palkkahallinnon alasta sekä Ennakkoperintäpäivistä. 

Minkälaisia suurimpia muutoksia olet alallasi vuosien varrella kokenut?

-Ensiksikin, kiitos onnitteluista! Pitkään olen kiertänyt luennoimassa. Kyllä tämä eläke tuntuu hyvältä, ja ansaitulta.

Suurimpia muutoksia palkkahallinnon alalla… no, esimerkiksi vuosilomalaki ja sen soveltaminen on aika lailla vaikeutunut koko ajan ja erilaisten lakimuutosten soveltaminen on tullut hankalammaksi. Työtulokäsite on otettu sairasvakuutusmaksussa käyttöön ja työtulon määrittely on nykyään yhä yksityiskohtaisempaa.

Pitkälti kaikki tällaiset ajankohtaisasiat, kuten lomautukset, irtisanoutumiset, osa-aikatyö, vaihtelevat työajat, ylipäätään erilaiset lakimuutokset on käsitelty erilaisissa palkkahallinnon koulutuksissa ja Ennakkoperintäpäivillä.

 Miten olet kokenut Ennakkoperintäpäivät-kiertueen muuttuneen?

-Esimerkiksi Oulussa (jossa olemme haastattelun aikaan) pidimme aikoinaan seminaarin kahtena peräkkäisenä päivänä, sillä osallistujia oli niin paljon, ettei yksi päivä riittänyt! Perusrunko Ennakkoperintäpäivillä on kyllä pysynyt aika lailla samana. Kaupungit ovat ymmärtääkseni myös pysyneet samoina, mutta isot Ennakkoperintäpäivien yleisötilaisuudet ovat kyllä jääneet pois.

Syitä tähän on varmasti monia. Päällimmäisenä mieleeni tulevat mm. henkilöstömäärien pienentyminen organisaatioissa sekä koulutustarjonnan lisääntyminen. Myös striimaukset, eli livestriimit ja webinaarit ovat tulleet kuvioihin mukaan. Tottahan on, että organisaatiot aiemmin lähettivät useitakin taloushallinnon edustajia Ennakkoperintäpäiville, nykyään ne lähettävät ehkä vain yhden edustajan, joka kouluttaa sitten muita. Kustannuksissa halutaan säästää, ja ajankäyttöäkin tehostaa.

Aikoinaan erilaiset ohjeet ja lakitieto tiedotettiin suullisesti sekä kirjallisesti. Nyt ne ovat helposti saatavilla verkossa.

Mitkä ovat omat mietteesi palkkahallinnosta tänä päivänä; miten näet alan tänään ja tulevaisuudessa?

-Lait ja ohjeet muuttuvat jatkuvasti. Sehän on tälle alalle tyypillistä. Tulorekisterin merkitys ilmoitusliikenteessä on nyt hallitseva, ja sehän on toki sisällöllisesti vaikea, paljon yksityiskohtia sisältävä ohjeistus. Ei tämä aihealue tule helpottumaan eikä ole näköpiirissä, että lainsäädäntöä tai menettelyjä yksinkertaistettaisiin.

Ennakkoperintäpäivät on ehdottomasti tärkeä tapahtuma, ja tälle on suurikin tarve. Seminaarissa kerrotaan kootusti kaikki tulevat muutokset, siellä kerrataan myös vakioaiheita, kuten luontoisedut, kustannusten korvaukset, henkilökuntaedut.

Kuulisimme mielellämme, onko sinulla jokin hauska muisto Ennakkoperintäpäiviltämme?

-Yhtä olen usein muistellut. Kerran Ennakkoperintäpäivillä, en muista kaupunkia, oli luentosalin takapenkillä hyvin vanha, noin 90-vuotias herra. Hän istui siellä koko aamupäivän, kunnes ruokatauolla rohkaisi mielensä ja tuli kysymään, että olikohan hän tämän kyseisen paikkakunnan eläkeläiskerhon vuosikokouksessa. Herra totesi, että kun päivän aiheet tuntuivat niin kummallisilta…

Haluaisitko vielä lähettää terveisesi alan ammattilaisille sekä EK-Tiedon asiakkaille?

-Onnea kaikille tällä hyvinkin laaja-alaisella alalla, joka vaatii todella syvällistä osaamista. Haluan toivottaa tietysti hyvää jatkoa kaikille Ennakkoperintäpäiville osallistuville ja talous- sekä palkkahallinnon ammattilaisille. Teillä on hyvin laaja ala hallittavana. Lait, maksut, velvoitteet, verotus, sosiaaliturva, työlainsäädäntö, eli monta aihekokonaisuutta ja lainsäädäntöä. Ala on erittäin vaativa, mutta todella mielenkiintoinen!

Lämmin kiitos Antti sinulle tästä haastattelusta.

 

🔎 Ennakkoperintä 2023 -kiertue jatkuu Antin kanssa aina viimeiseen 19.12. Helsingin tilaisuuteen asti. Ilmoittaudu mukaan, ja tule kuulemaan Anttia sekä muita alan huippuasiantuntijoita paikan päälle tai verkon kautta! >>EP2023 Helsinki

Tutustu myös näihin koulutuksiin!

20.11.2024
09:00 – 12:00

Ajankohtaista arvonlisäverotuksesta

Webinaari

24.10.2024
09:00 – 12:00

Työpaikan poissaolot: Sairauspoissaolot, perhevapaat ja muut poissaolot

Helsinki & Webinaari

21.11.2024
09:00 – 12:00

Työ vähenee – mitä työnantaja voi tehdä?

Helsinki & Webinaari

17.09.2024
09:00 – 16:00

Työsuhdeasioiden tehostartti

Helsinki & Webinaari